Бивши ученици наше школе, данас познати и признати свуда у свету
Наши и успешни 1 - PowerPoint презентација
Наши и успешни 2 - PowerPoint презентација
Наши и успешни 3 - PowerPoint презентација
Прочитајте текст о нашем бившем ученику, Петру Марићу, данас прослављеном уметнику...
Petar Marić je rodjen u Beogradu 1990. godine i je jedan od najboljih svetskih mladih umetnika koji svira na harmonici. Pobednik je i laureat velikih internacionalnih takmičenja kao što su CIA Coupe Mondiale, CMA Trophee Mondiale, Klingenthal Akkordeon Wettbewerb - Nemačka, Castelfidardo - Italija, Coupe Jeunesse - Slovačka, Spoleto Music Festival - Italija, Val Tidone - Italija, Morro D'orro - Italija, Benevento - Italija kao i najvećih domaćih takmičenja za mlade muzičare Republičko takmičenje muzičkih škola Srbije, Akordeon Fest - Beograd, Zvezdane staze - Kragujevac... Petar je svoje dosadašnje muzičko obrazovanje stekao u klasi prof. Aleksandra Nikolića, u muzičkoj školi Dr Vojislav Vučković u Beogradu, a jedan kraći vremenski period proveo je u Francuskoj gde se usavršavao u oblasti variete muzike sarađujući sa prof. Frederic Deschampom. Dobitnik je velikih društvenih priznanja iz oblasti kulture kao što je priznanje Beogradski anđeo koje dodeljuje Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Plaketa Opštine Stari grad za doprinos u oblasti muzike, Povelja Prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića... Pored klasične muzike originalno pisane za harmoniku ili transkripcija kompozicija pisanih za druge instrumente, Petar u svom repertoaru neguje i veliki broj virtuoznih kompozicija variete žanra u kojima je zastupljena muzika iz različitih zemalja, čime ovaj vrhunski mladi umetnik na najbolji način publici predstavlja sve čari i mogućnosti harmonike kao instrumenta. Ljubav prema harmonici, vanserijski talenat, muzikalnost i scenska dominacija kojom se Petar odlikuje, omogućava mu da se njegovo muziciranje čuje i pamti na najrazličitijim svetskim meridijanima: Finska, Nemačka, Južna Koreja, Italija, Francuska, Kina, Australija, Novi Zeland, Portugal, Slovačka...
Ponosni smo što je Petar Marić naš bivši učenik.

Василије Мицић је српски кошаркаш. Игра на позицији плејмејкера и тренутно је...
Василије Мицић је српски кошаркаш. Игра на позицији плејмејкера и тренутно је члан КК „Црвена Звезда”.
Рођен: 13. јануар 1994. (19 година), Краљево
Висина: 1,95 m
Тежина: 92 kg
Кошарком је значајније почео да се бави након пресељења у Београд и прошао је кроз млађе категорије ОКК Београда, Црвене звезде и ФМП-а. Од 2010. године прелази у екипу Мега Визуре у којој добија прве сениорске минуте и својом игром привлачи значајну пажњу кошаркашке јавности. Кошаркашки репрезентативац је на прошлом светском првенству за играче млађе од 19 година проглашен за најбољег плејмејкера. Карактеристике:
Спада у ред најбољих играча Европе у својој категорији. Поседује све особине врхунског плејмеркера. Изванредно контролише игру. Одликује га сјајна техника и истанчан смисао за асистенцију. По схватању игре се намеће као продужена рука тренера на терену. Веома је смирен и хладнокрван. Физички се развија у правом смеру. Каријера:
2002-2006 ОКК Београд
2006-2007 Црвена Звезда, Београд
2007-2010 ФМП Железник
2010- Мега Визура, Београд
2012/13 – Играо за Мега Визуру
Статистика Србија:
Утакмица 41
Поена/утакмици 11.8
Мин/утакмици 28.0
2p , 103-214, 48.1%
3p , 56-146, 38.4%
1p , 110-165, 66.7%
Sk/u 3.6
As/u 5.0
Ol/u 1.0
бивши ученик (3)
У изради
Основна школа „Јован Цвијић“ у Београду
Основна школа „Јован Цвијић“ у Београду

Давне 1923. године, Влада Илић, власник штофаре на Кaрабурми, отворио је школу у кругу фабрике на иницијативу радника и угледних људи, а по одобрењу Министарства просвете Краљевине Срба,Хрвата и Словенаца, као истурено одељење Основне школе Вишњичке. На печату школе од 1929. године налази се име Основна школа „Штофара Илић“, али на захтев радника штофаре , од 1931. године школа је добила име великог српског научника и географа, доктора Јована Цвијића. Године 1934. измештена је из круга фабрике на земљиште које су донирали индустријалци браћа Ивковић, у модерно здање у мирном делу Старе Карабурме где се и сада налази.

Данас се настава у нашој школи одвија у 12 уређених и климатизованих кабинета и 5 учионица за разредну наставу. За ученике првог и другог разреда организован је продужени боравак у учионицама које су посебно опремљене за ту сврху. Школа има кабинет за информатику опремљен кабловским интернетом и дигиталну учионицу. Настава се одвија увек у преподневној смени. Боравак деце у школи је безбедан јер су школско двориште и игралиште ограђени, ходници школе су под видео-надзором, а имамо и школског полицајца. Лoкaциja шкoлскe згрaдe je у дeлу нaсeљa кojи ниje излoжeн вeликoj буци и имa дoвoљнo прoстoрa зa oбaвљaњe вaспитнo-oбрaзoвнoг рaдa и рeкрeaциje учeникa. Згрaдa je углaвнoм прилaгoђeнa пoтрeбaмa сaврeмeнoг вaспитнoг рaдa.

Француски језик се учи од првог разреда, а енглески језик као факултативни предмет од петог разреда. Ученици су укључени у рад 17 секција, у издавање школског листа „Искра“, а снимили су и спот о школи. У оквиру рада школске библиотеке више пута годишње одржавају се књижевни сусрети са писцима за децу. Сваке године организујемо за локалну заједницу Смотру кућних љубимаца, Новогодишњи вашар, Ускршњи маскембал и избор за најбоље наставно средство израђено од стране ученика.

Наша школа је неговала хуманост и подстицала ученике на активно учешће у разноврсним хуманитарним акцијама. Годинама су наши ученици били домаћини деци са Косова у оквиру акције „Мала матура- велико срце“, волонтирали су у Дневном боравку за децу оболелу од аутизма, сакупљали прилоге за азил за напуштене псе у Котежу, дружили се са децом из Свратишта за децу и сакупљали за њих гардеробу, школски прибор и слаткише. Васпитани у овом духу, увек су показивали емпатију и спремност да помогну другима у невољи, радо се одазивали на све хуманитарне апеле и чинили поносним и школу и своје родитеље, тако да очекујемо да ће радо учествовати и у Пројекту укључивања деце- миграната у школе.

Да би ученицима обезбедила што боље одрастање и васпитање, наша школа сарађује са Факултетом за специјалну едукацију и рехабилитацију, Домом здравља „Милутин Ивковић“, Библиотеком „Милутин Бојић“, Црвеним крстом Београда, Географским факултетом у Београду, Српским географским друштвом и многим другим организацијама. Укључени смо у програм Школског развојног планирања, у школи ради и Ученички парламент, а оформили смо и Тим за инклузивну наставу.

Мисија Основне школе „Јован Цвијић“ је да у доброј атмосфери подстиче развој ученика и наставника уз уважавање индивидуалних особености и да негује међусобно разумевање и поштовање, подстичући креативност и постигнућа. Резултати наших ученика показују да смо на добром путу да ову мисију и испунимо- 62% наших ученика заврши основну школу са одличним и врло добрим успехом, а 84,62% упише прву жељену школу.

МAТEРИJAЛНO-ТEХНИЧKИ УСЛOВИ
Лokaциja шkoлсke згрaдe je у дeлу нaсeљa kojи ниje излoжeн вeлиkoj буци и имa дoвoљнo прoстoрa зa oбaвљaњe вaспитнo-oбрaзoвнoг рaдa и рekрeaциje учeниka. Згрaдa je углaвнoм прилaгoђeнa пoтрeбaмa сaврeмeнoг вaспитнoг рaдa. У прeтхoднoj шkoлсkoj гoдини пoбoљшaни су мaтeриjaлнo-тeхничkи услoви, kao и бeзбeднoст учeниka (извршeнa je сaнaциja сале за физичко васпитање средствима Општине, кречење ходника,библиотеке и бојење гелендера , пoвeћaн брoj рaчунaрсke oпрeмe за 4 рачунара. Akциjoм Сaвeтa рoдитeљa и школе окречене су три учионице и школска кухиња, постављен ламинат у кабинету музичког,кабинету биологије и у учионици 1.разреда, а захваљујући Општини повећана је безбедност ученика постављањем видео надзора (16 камера) и поправком школске ограде.